Veelgestelde vragen

Tips voor onderweg

 • Wat is een vignet?

  Een vignet is een sticker en tevens het bewijs dat er voor een voertuig wegenbelasting is betaald. Je koopt een vignet vooraf bij VAB of bij alle grensovergangen in Oostenrijk en Zwitserland. Het type vignet dat je koopt, is afhankelijk van je reisduur en je voertuig waarmee je reist. In Oostenrijk zijn er vignetten verkrijgbaar voor 10 dagen, 2 maanden en een jaar. Zwitserland kent alleen een vignet dat voor een heel jaar geldig is. Het is belangrijk dat je de sticker duidelijk op de ruit plakt, voordat je de grens passeert.

 • Wanneer is een vignet verplicht?

  In Oostenrijk en Zwitserland is een vignet verplicht voor alle autosnelwegen zodra je de grens passeert. Heb je geen vignet of is deze niet op de vooruit geplakt, dan riskeer je een boete.

 • Waar is een vignet verplicht?

  In Oostenrijk en Zwitserland is het hebben van een vignet verplicht. Ook dient deze duidelijk zichtbaar op de vooruit van de auto geplakt zijn. Heb je geen vignet of is deze niet op de vooruit geplakt, dan riskeer je een boete.

 • Wat is een milieusticker?

  De milieusticker in Duitsland is in het leven geroepen om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Op basis van het kenteken van je voertuig, koop je een groene of gele -milieusticker. De sticker is onbeperkt geldig zolang je hetzelfde kenteken behoudt. Deze sticker bepaald in welke milieuzones je met het voertuig mag komen. De milieusticker is verkrijgbaar bij VAB, in Duitsland bij Tüv-kantoren en eenvoudig zelf online te bestellen. Je plakt de milieusticker onderaan op de vooruit van het voertuig.

 • Wanneer is een milieusticker verplicht?

  Een milieusticker is verplicht zodra je een gebied waarvoor beperkingen gelden wilt bezoeken. Deze zogeheten Umweltzones, herken je aan een verkeersbord met daaronder het soort milieusticker die je nodig heb om in die zone te mogen rijden. Als je buiten de milieuzones blijft, bijvoorbeeld op de snelwegen heb je geen milieusticker nodig.

 • Waar is een milieusticker verplicht?

  De milieusticker is voornamelijk in de grote binnensteden van Duitsland verplicht. Heb je geen milieusticker of heb je deze niet op de voorruit geplakt, riskeer je een boete. Als je buiten de milieuzones blijft, bijvoorbeeld op de snelwegen, heb je geen milieusticker nodig.